Při nákupu nad 1000 Kč získáte dopravu zdarma.

Mohou žvýkačky bez plastů pomoci vašim zubům?

Tato debata je stará jako čas, nebo přinejmenším jako zubní péče. "Měli bychom žvýkat žvýkačku?" se ptají žvýkači i nežvýkači už po staletí, ačkoli se starověké žvýkačky nepodobaly těm, které známe dnes. Od té doby se vyvinuly z obyčejné stromové šťávy nebo žvýkačky na gumovitou hmotu, kterou známe dnes, přičemž některé jsou dokonce navrženy jako nejzdravější žvýkačky pro vaše zuby.

Proces výroby a přítomnost aspartamu

Proces výroby aktivních žvýkaček se také v průběhu času vyvíjel. Některé žvýkačky, tzv. tvrdé žvýkačky, mohou představovat riziko poškození zubů. Ačkoli jsou složky výhradně z potravinářských materiálů, je žvýkání bezpečné? Vzhledem k tomu, že péče o zuby je velmi důležitá, chcete si vypěstovat správné zdravé zubní návyky. Mělo by však žvýkání žvýkaček patřit mezi ně? Navíc věděli jste, že většina žvýkaček obsahuje plast? Ano. Přesně tak. Stejný materiál, který se používá při výrobě lepidla, plastových sáčků, pneumatik a lahví, je tím, co dělá vaši žvýkačku, no, žvýkačkou.

Jedna ze společností, která se snaží udělat ze žvýkaček šetrnější alternativu pro vás i pro planetu, je True Gum. Žvýkačky True Gum používají pouze rostlinné složky a vedle toho, že neobsahují aspartam a to nemluvím o tom, že jsou chutné a také mají pozitivní účinky na vaše zuby.

žvýkačky true gum bez plastu

Účinky žvýkaček na zuby

Žvýkání žvýkaček má své výhody, například snižuje stres a posiluje paměť, ale pokud přemýšlíte, jak přestat žvýkat žvýkačky, zvažte jejich nahrazení mentolovými bonbony, gumovými bonbony nebo tvrdými bonbony. Někteří lidé se domnívají, že jde o pomůcku při hubnutí, zajímá je, co se stane, když žvýkačku spolknete, nebo v ní vidí pomoc při odvykání kouření. Pokud však jde o zdraví ústní dutiny, závěry jsou smíšené, zejména pokud máte ve zvyku kousat si dásně.

Žvýkačky mohou být pro vaše zuby dobré i špatné. Záleží na typu žvýkačky, kterou žvýkáte. Běžné sladké žvýkačky mohou zubům skutečně škodit. Cukr používaný jako sladidlo ve skutečnosti živí bakterie v ústech, které následně mohou poškodit vaše zuby.
Proto jsou žvýkačky TRUE GUM bez cukru. Mohou nejen osvěžit váš dech, ale mohou také zlepšit zdraví vaší ústní dutiny.

Výhody žvýkaček bez cukru TRUE GUM

Ačkoli vám každá žvýkačka může dodat svěží dech, žvýkačky bez cukru TRUE GUM mohou skutečně pomoci předcházet zubnímu kazu. Americká asociace zubních lékařů uvádí, že podle studií můžete zabránit vzniku zubního kazu pouhým žvýkáním žvýkačky bez cukru po dobu dvaceti minut po jídle. Žvýkačka aktivuje sliny v ústech, které neutralizují kyseliny a posilují zubní sklovinu. Pokud však máte zubní korunky, můžete se poradit se svým zubním lékařem, zda můžete žvýkat žvýkačku.

Produkce slin také snižuje citlivost vašich zubů. Ne všechny žvýkačky bez cukru jsou však stejné. Některé žvýkačky jsou přirozeně bez cukru a používají alternativy, jako je xylitol nebo sorbitol. Pokud nosíte zubní protézu, měli byste si vybrat žvýkačku, která ji nepoškodí.

Mějte na paměti, že žvýkačky slazené xylitolem mají více účinků proti zubnímu kazu než žvýkačky slazené sorbitolem. U sorbitolu stále vznikají některé kyselé vedlejší produkty a bakterie tvořící zubní kazy mohou sorbitol stále trávit, což u xylitolu nemohou. I když je více žvýkaček slazených sorbitolem, běžné žvýkačky přinášejí vlastní soubor výhod, především proto, že jsou levnější. Pokud se rozhodujete pro žvýkačky bez cukru, vyberte si takové, které jsou slazené xylitolem.

Co je to xylitol?

Možná jste už o xylitolu slyšeli, ale co to vlastně je? Xylitol, který se často používá ve žvýkačkách bez cukru a TRUE GUM není výjimkou, se řadí mezi cukerné alkoholy a přirozeně se v nepatrném množství vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny. Vyrábí se z rostlinných vláken nebo stromů, jako je bříza, a je považován za "přírodní" produkt. Jeho hmotnost je přibližně stejná jako u granulovaného cukru, ale má o 40 % méně kalorií. Protože má nízký glykemický index, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nezpůsobuje prudké výkyvy jako běžný cukr. Ve skutečnosti snižuje kazivost zubů tím, že "vyhladoví" špatné bakterie v ústech. Potlačuje růst streptokoků, hlavních bakterií zodpovědných za tvorbu zubního plaku a onemocnění dásní.

Žvýkačky bez cukru slazené xylitolem jsou snadno dostupné. Xylitol je rostlinného původu a je přirozeným vedlejším produktem, který se v lidském těle vyskytuje v nepatrném množství. Na rozdíl od umělých sladidel nebyla v minulosti s jeho konzumací spojena žádná zdravotní rizika. Nežádoucí účinky spojené s konzumací xylitolu jsou nepatrné, ale mohou zahrnovat drobné zažívací potíže při konzumaci příliš velkého množství.

Zdá se, že dlouhodobá konzumace nemá žádné negativní vedlejší účinky a proto vám může s klidem duše doporučit žvýkačky TRUE GUM bez plastů s příchutí pepeprmint, která neobsahuje palmový olej a má certifikaci VEGAN. Skvělá pro zuby, ale bez plastů. První žvýkačka bez plastů v dominantní kategorii žvýkaček s peppermintovou příchutí. Osvěžující peppermintová žvýkačka s xylitolem a uhličitanem vápenatým podporujícím zubní funkce, které mohou pomoci také vašim zubům, nakupujte zde.