Při nákupu nad 1000 Kč získáte dopravu zdarma.

Jak na kvalitní spánek

Spánkem strávíme až třetinu svého života, což je opravdu velká spousta času. Ke zdravému životním stylu nepatří jenom správná strava a pravidelný pohyb, ale právě i dostatek kvalitního spánku.
Co se děje s lidským tělem, když spíme? Co pomáhá na insomnii a jak podpořit usínání v pravidelnou dobu? Na toto a mnohem více vám odpovíme v následujících řádcích.

Co se děje s tělem během spánku?

Během kvalitního spánku se v lidském organismu snižuje hladina kortizolu (stresového hormonu) a naopak roste hladina melatoninu (neboli spánkového hormonu). Právě melatonin je zodpovědný za podporu imunitního systému a působí v lidském těle jako antioxidant. Když spíme, zvyšuje se také účinnost růstového hormonu, který napomáhá regeneraci buněk produkujících kolagen.

jak na kvalitní spánek

Co dělat, když trpíte insmonií?

S někým si spánek vyloženě hraje na schovávanou. Tito lidé často koukají do stropu, počítají ovečky a někdy jim ani ty nejnudnější knihy nepomáhají.
V těchto případech, když do sebe nechcete cpát léky na spaní, je vhodné udělat pár změn. Připravili jsme pro vás seznam tipů, které můžete vyzkoušet a třeba vám pomohou dosáhnout vytouženého spánku.

Tipy pro lepší spánek

  • Vyvětrejte si v místnosti před spaním.
  • Zatáhněte rolety či žaluzie, tma je pro lidské tělo velmi důležitá.
  • Nemějte v místnosti příliš velké teplo.
  • Přes den nezapomínejte na pohyb (abyste měli dostatek energie při sportu, dejte si třeba proteinové tyčinky Barebells).
  • Snažte se chodit spát v pravidelnou dobu, ideálně nejpozději do 23. hodiny.
  • Vyvarujte se před spaním tučným jídlům.
  • Vyzkoušejte si dát pauzu od alkoholu a pozorujte změny. (Pokud nechcete přijít o oblíbené drinky, zkuste jejich nealkoholickou variantu. S tím vám pomohou nealkoholické drinky VASSA.)
  • Televizi, počítač i mobil uložte ke spánku ideálně 2 hodiny předtím než sebe.
  • Vynechte před spaním poslouchání hlasité hudby.
  • Zbožňujete kafe? Nebudeme vám ho odpírat, dokonce i u nás v nabídce najdete kávové kapsle Bristot. Kávu si dopřejte ráno či odpoledne, ale 6 hodin před spaním se jí snažte vynechat a stejně tak i jiné nápoje s kofeinem.

Jak ještě podpořit usínání?

Můžete si pustit uklidňující relaxační hudbu. Někomu pomáhají i aromaoleje k uvolnění, například eukalyptus je skvělý před spaním. Čistá hlava jde většinou ruku v ruce s klidným spánkem. Zkuste přestat přemýšlet nad starostmi, co vše musíte zařídit a vezměte si blok a tužku. Prostě si to napište, ať úkoly můžete pustit z hlavy.
S lepším usínáním vám také mohou pomoci bylinky, jako je heřmánek, meduňka, levandule či mučenka, všechny tyto byliny zároveň zmírňují úzkostné stavy. Vyzkoušejte třeba Teekanne bio čaj na spaní.

Chcete chodit spát o hodinu dřív, ale nedaří se vám to?

Víte, že to zase neuděláte a ráno si to zase budete vyčítat? Zní vám to povědomě?
Většinou se toto vyskytuje u lidí, kteří mají pocit, že nestihli vše důležité. Zkuste si pravidelně vymezit čas na odpočinek, zábavu a ostatní věci.
Pokud se vám to nedaří, je možná na čase zlepšit plánování, jestli ale už tušíte, že ani toto by nepomohlo a máte toho prostě moc, hoďte to za hlavu. Nemusíte zvládat všechno, nejste přece robot, a dokonce i roboti a přístroje potřebují někdy vypnout i dobít baterky.

Lidské tělo kvalitní spánek potřebuje. Buďte s ním kamarádi a odvděčí se vám energií do nového dne.
Zajímají vás další články o zdravém životním stylu? Přečtěte si třeba rozhovor s fitness trenérem a výživovým poradcem, jak se správně stravovat.

 

Váš tým Prémiové značky